Despre TDI

Temps d’Images Cluj

Inițiat în anul 2002 de către Canalul de televiziune ARTE din Franța, festivalul Temps d’Images s-a dezvoltat treptat la nivel european printr-un parteneriat cu 10 operatori culturali. Festivalul Temps d’Images din România a avut prima ediție în 2008 și de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se inițial ca o platformă interdisciplinară care susținea forme artistice inovatoare reunind teatru, dans și artă video. Ca membru al rețelei europene cu același nume, acesta și-a găsit în timp o specificitate locală, susținând creații artistice care adaugă artei o lectură în cheie civică ca mijloc de înțelegere a societății contemporane aflate în continuă schimbare. Ca oportunitate de dezvoltare a scenei locale și naționale, festivalul reprezintă pentru artiștii din România o posibilitate de producție de noi spectacole, intervenții artistice sau performance-uri și de difuzare a acestora. Colectiv A realizează anual în cadrul festivalului câte o nouă prducție și suține lansarea tinerilor regizori preocupați de interdisciplinaritate.

Proiectul Temps d’Images realizat la Cluj susține dezvoltarea producțiilor artistice interdisciplinare și se constituie ca o platformă de dezvoltare a întâlnirilor de acest gen. Datorită proiectului se pun bazele unui cadru vizibil și recunoscut de prezentare a creației interdisciplinare care pune în valoare deopotrivă creatorii de spectacole cât și artiștii vizuali.

Temps d’Images Internațional

Inițiat în 2002 de Arte și La Ferme du Buisson, Festivalul Temps d’Images s-a născut din ideea că lumea imaginilor în mișcare și a artelor spectacolului nu se pot separa și interacționează constant atunci când tehnologia este folosită ca o punte de legătură, nu ca o graniță.Ce căi noi putem găsi pentru a forma legături între performance și video în arta contemporană când granița dintre arte e din ce în ce mai incertă? Festivalul Temps d’Images a fost creat pentru a răspunde acestor întrebări și temelor inovatoare, extinzându-se în numeroase orașe din Europa. Din anul 2003 Temps d’Images a devenit o rețea europeană.

ARTE a fost fondat ca și canal tv public european specializat în programe culturale în 1991 printr-un parteneriat între Franța și Germania. Postul emite din 1992, și-a câștigat notorietatea internațională prin numeroase co-producții și achiziții de filme, documentare, artele spectacolului din toată lumea. A încheiat și multe parteneriate cu alte televiziuni din Europa.

Activitățile culturale ale ARTE au încurajat artiști din toată Europa captivând publicuri diferite. Temps d’Images este primul festival creat și produs de un post TV.