Temps d’Images 2016 Post.faliment
Temps d’Images 2016 Post.faliment
That panda over there, wearing pants, is a holobiont!
Calendar
Ce înseamnă a fi un individ, în special, ce înseamnă a fi un individ în sens biologic? Animalele nu mai pot fi considerate indivizi în niciunul dintre sensurile biologiei clasice: anatomice, de dezvoltare, fiziologice, imunologice, genetice, sau evolutive. Corpurile noastre trebuie să fie înțelese ca holobionts ale căror funcții anatomice, fiziologice, imunologice și de dezvoltare au evoluat în relațiile comune ale diferitelor specii. Astfel, holobiont, o comunitate integrată de specii, devine o unitate de selecție naturală ale cărei mecanisme evolutive sugerează o complexitate până în prezent în mare parte neexplorată. După cum Lewis Thomas comentează atunci când analizează simbioza: Întreaga noțiune, atât de dragă, de sine, de individ auto-determinat, autonom, liber-întreprinzător, independent, o insulă izolată a Sinelui, este un mit. So, Fuck Capitalism! Dar ce este un holobiont?
Lynn Margulis a inventat termenul în 1993 pentru a descrie mai bine modul macro-speciilor (cum ar fi omul sau un panda) care trăiesc întotdeauna în simbioză cu alte (de obicei) micro-specii. Margulis a susținut că toate persoanele care participă la o anumită simbioză sunt bionts și întregul organism, care este format din aceste bionts este un holobiont. Tu ești un holobiont. Acel panda, care poartă pantaloni, este un holobiont.
Într-un material nedefinit încă, prezentat public în cursul procesului de creație a unei lucrări viitoare, Farid Fairuz și opt performeri explorează dinăuntru în afară teritoriul unui peisaj plin de confuzie și incertitudine. Sunt toți licheni, dar ei știu?
o explorare fluid performativă în cadrul proiectului We are all lichens
conceput de: Farid Fairuz (RO)
cu: Olimpiu Blaj, Andreea David, Paul Dunca, Ruxandra Hule, Ilinca Manolache, Katia Pascariu, Mihai-Răzvan Rotaru
DJ set: Admina
producători: Solitude Project, Centrul Național al Dansului București, Colectiv A
Nerecomandat persoanelor cu sensibilități la efecte stroboscopice.
Despre artiști
În 2010, artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficţionalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz. Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a avut un rol esenţial în multe dintre iniţiativele care au condus la recunoașterea internaţională a dansului contemporan românesc și la înfiinţarea unor structuri și instituţii devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Naţional al Dansului din București. În 2006 a fost nominalizat pentru premiul Paris – Europe 2006, de către Maison d’Europe et d’Orient din Paris. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Artă din Berlin. În 2014 a co-curatoriat festivalul Good Guys Only Win in Movies la Hebbel am Ufer Berlin.