Produse domestice

Durată 80′
Limbă română, cu supratitrare în engleză

Calendar

sâmbătă 14/11/2015 de la 21:30 la 22:50

Într-o ţară cunoscută ca exportator al muncii domestice, a angaja ajutoare exotice crește capitalul simbolic al celor care deţin puterea. Precum multe alte filipineze, Joy vine să lucreze în România nevoită să își susţină familia de acasă. Agenţia intermediară o plasează ca bonă pentru cei doi copii ai unei familii bogate. Totul merge bine până când într-o zi tatăl familiei începe să o hărţuiască sexual. Când Joy se plânge angajatoarei, în loc să își confrunte soţul, aceasta îi face o propunere ciudată. Curând Joy își dă seama că a intrat într-o capcană domestică. Această poveste pornește de la un caz real. Adevărata Joy trăiește în București, România.

Precum Joy, sute de alţi filipinezi din România se luptă cu un sistem care nu recunoaște munca domestică. Produse Domestice pornește de la experienţele femeilor imigrante pentru a dezvălui implicaţiile muncii domestice plătite și neplătite. Produse Domestice instigă împotriva sexualizării muncii domestice!

 

regie și concept: Ioana Păun
o piesă de: Xandra Popescu
cu: Ioana Flora, Smaranda Nicolau
investigația: Laura Ștefănuț
mișcare: Carmen Coţofană
muzică: Cătălin Rulea, Diana Miron
producător: Ioana Păun, co-producţie WASP

creativelaboratories.ro/produsedomestice/

Despre artiști

Ioana Păun (n. 1984) este regizor și producător care lucrează și cercetează internațional, având educație în teatru și arte performative la UNATC București și Goldsmiths – Universitatea din Londra. Munca ei explorează comportamentele oamenilor aflați în situații economice, politice, de sănătate – feroce. Proiectele Ioanei au fost vizibile în România, Palestina, SUA, Marea Britanie, Franța, Austria, Cehia, Grecia, Germania, Suedia și Italia, fiind produse de instituții precum Theatre Royal Stratford East Londra, Teatro Luna Chicago, MNAC, Kunstraum Lakeside Austria ș.a.

Xandra Popescu lucrează ca artistă, scriitoare și realizatoare de film. A studiat dramaturgia în cadrul UNATC și are un background în științe politice. În munca ei adresează aspecte personale dintr-o perspectivă politică si poetică. A scris trei filme în regia artistului Șfefan Constantinescu, precum și piese și scenarii. La sfârșitul anului 2012 a realizat filmul documentar Pink Saloon. Lucrează uneori împreună cu artista Larisa Crunţeanu sub numele Soyons Impossible. Împreună coordonează activitatea Atelier35, un spaţiu de proiecte din București dedicat extinderii limitelor artei contemporane.

Laura Ștefănuţ este jurnalistă independentă care a lucrat la România liberă și Digi 24. Acum colaborează cu DoR, Casa Jurnalistului și presa germană. A fost prima jurnalistă care a scris despre abuzurile asupra bonelor filipineze în 2011. În 2013 a cercetat fenomenul și în SUA, cu ajutorul unui grant al Guvernului american.

Cătălin Rulea (n. 1979) este artist și muzician. Trăiește și lucrează în București. Este membru fondator al formației Pixels și frontman al formației Toulouse Lautrec. Ca artist a avut mai multe expoziții, cele mai notabile fiind la Kunsthalle (Viena), Werkleiz Society (Halle), Cooper Gallery (Dundee), Fotogalerie (Viena), Bucharest Biennial, Rex Cultural Centrum (Belgrade). Este membru fondator al Centrului de Introspecție Vizuală și a lucrat împreună cu Alina Șerban, Arnold Estefan și Anca Benera în cadrul Asociației PPLUS4.