Prezentări și discuții cu Helen Hester, Nick Srnicek, Raluca Voinea

Preț intrarea liberă
Durată 120′
Limbă engleză/română

Calendar

duminică 08/11/2015 de la 15:00 la 17:00

Politica corpului reproductiv: tehnologie, gen, colectivitate cu Helen Hester

În această prezentare, Helen Hester va discuta posibilitățile unui tip de tehnologie – dispozitivul de extracție menstruală Del-em, conceput de feministe în anii ’70 – și va evidenția legăturile genealogice dintre al doilea val de mișcări feministe de auto-ajutor și activismul tehnofeminist de azi. Concentrându-se pe patru elemente principale – gatekeepers, scalabilitate, refolosire tehnologică și intersectorialitate – Helen Hester își propune să demonstreze că politicile de gen contemporane încă au multe de învățat de la aceste inițiative timpurii, sugerând în același timp că ele au nevoie de actualizare și azi.

Poate populismul să fie global? cu Nick Srnicek

Tema corpului colectiv este, în opinia lui Ernesto Laclau, sarcina cea mai importantă a stângii radicale, azi. Această prezentare va examina condițiile care privesc producția unui corp colectiv – dispersat la nivel global, dislocat de sexism, rasism, colonialism sau naționalism, și totuși, în același timp, tot mai unit de poziția sa proletară. În condițiile în care capitalul poate fi abordat doar la nivel global, ce înseamnă acest lucru pentru politicile colective azi? Ce opțiuni sunt disponibile și ce poate fi făcut pentru a construi un corp colectiv?

Ringul de dans al Ariadnei cu Raluca Voinea

Raluca Voinea va încerca o arheologie simbolică a ringului de dans văzut ca o platformă pentru manifestarea egalității de gen, a dorințelor, măștilor și crimelor. De la femeile minoice până la Michael Jackson, via Jane Fonda și Grace Jones.

Despre artiști

Helen Hester predă media și comunicare la University of West London. Interesele ei de cercetare includ tehnofeminismul, studiile de sex și teoriile de reproducere socială și este membră a colectivului internațional feminist Laboria Cuboniks. Este autoarea cărților Beyond Explicit: Pornography and the Displacement of Sex (SUNY Press, 2014), și co-editor al volumelor colective Fat Sex: New Directions in Theory and Activism (Ashgate, 2015) și Dea ex Machina (Merve, 2015), precum și editor al seriei Sexualities in Society publicată de editura Ashgate.

Nick Srnicek este autorul cărților Inventing the Future: Postcapitalism and a World Without Work (Verso, 2015 cu Alex Williams) și Accelerationist Manifesto (cu Alex Williams).

Raluca Voinea este curator și critic de artă. Face parte din colectivele tranzit.ro, IDEA artă + societate și ArtLeaks. Este co-autoare, împreună cu Alexandra Pirici, a Manifestului pentru ginecen (2015).