Flori de mină

Durată 60′

Calendar

joi 17/11/2011 de la 20:00 la 21:00

În zona secuimii, rata sinuciderilor este de două ori mai mare decât în celelalte părți ale României. Cauzele nu sunt cunoscute. Unii caută explicaţii în condiţiile meteorologice aspre, în rigiditatea zonei montane. Alţii în faptul că, pentru ţăranii secui care înşfacă adesea briceagul, valorile vieţii umane sunt altele decât pentru alţii – acolo, soarele apune mai repede. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Într-un asemenea univers are loc „povestea” din Flori de Mină. În această lume, îşi duce existenţa și minerul de odinioară, Iván Vajda, care îşi trăieşte viața ca şomer deznădăjduit şi-şi îngrijeşte tatăl bolnav. Lumea asta nu s-a schimbat aşa cum ar fi dorit el. Asemenea lui, caută o cale de evadare şi apropiații săi: Ilonka, sora lui vitregă, Mihály, prietenul lui, precum și Illés şi Irma, vecinii lui. Fiecare în felul său.

În pofida destinelor nefericite şi a nenumăratelor renunţări, Flori de mină nu este o piesă tristă. Plină de umor negru, ea ne ajută să percepem corect lumea în care trăim. Ne ajută să ne trezim din acel coșmar  în care toate personajele dispar.

Csaba Székely

regia: Aba Sebestyén
cu: Gábor Viola, Kelemen Barna Bányai, Dorottya Nagy, Botond Kovács, Zsuzsanna Gulács
text: Csaba Székely
lumini: Attila Aszalos
video: Sándor Sebesi
ilustraţia muzicală: Csaba Czerán
decoruri şi costume: Ildikó Lukácsy

Despre artiști

Aflat la subsolul Bastionului Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu-Mureș, Studioul Yorick promovează teatrul alternativ, textul dramatic contemporan, îndeosebi pe cel maghiar.