Temps d’Images 2011 Reflectează
Temps d’Images 2011 Reflectează
Doppelgänger ai trecutului recent
Calendar
Expoziţia aduce împreună documentaţii video ale unor performance-uri realizate de artiştii Anca Benera şi Arnold Estefan, pe de o parte şi Alexandra Pirici împreună cu un grup de performeri, pe de alta. Ambele lucrări au fost produse în 2011 şi înscenează momente de întâlnire între artişti şi istoria României. În Pacta sunt servanda, Anca Benera şi Arnold Estefan citesc simultan, în română şi maghiară, unul în faţa celuilalt, din manualele de istorie ale fiecăruia, fragmente care tratează aceleaşi momente, dar care oferă perspective contradictorii asupra acestora. Dacă voi nu ne vreţi, noi vă vrem, lucrarea Alexandrei Pirici, reprezintă diferite interpretări ale unor statui vii, ce confruntă monumente şi clădiri publice eroice din Bucureşti, precum statuia ecvestră a lui Carol I (a cărei reconstrucţie a fost înconjurată de controverse), monumentul revoluţiei din 1989 sau Casa Poporului.
Artiştii întruchipează o reflexie incomodă a unui trecut care este mult prea problematic, în ciuda aparentei sale imuabilităţi, cu efecte bine înrădăcinate şi impunătoare asupra prezentului. În relaţia inegală dintre vocile sau corpurile artiştilor şi cuvântul scris, piatra sau bronzul, ei reuşesc totuşi să arunce îndoiala asupra obiectelor la care se raportează, dezvăluindu-le pe acestea ca pe adevăratele fantome.
curator: Raluca Voinea
Pacta sunt servanda
artiști: Anca Benera & Arnold Estefan
Dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem
artist: Alexandra Pirici
documentație: Veioza Arte
video documenting: Public Space Intervention
Despre artiști
Anca Benera este artist visual, co-fondatoarea Centrului de Introspecție Vizuală din București. Ea practică o artă bazată pe investigație, concentrându-se cu precădere asupra spațiului public, văzut ca resursă, dar și ca o platformă de prezentare și informare asupra proiectelor sale.
Arnold Estefan este artist vizual, precum și grafician; locuiește și creează în București. Estefan este membru co-fondator al Centrului de Introspecție Vizuală din București – o platformă independent pentru investigație, cercetare, dar și pentru producții artistice și teoretice.
Alexandra Pirici este o artistă care lucrează nedisciplinat, între coregrafie, arte vizuale și muzică (sub numele Adda Kaleh). În 2013, a semnat împreună cu Manuel Pelmuș acțiunea continuă O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, iar lucrările ei au fost prezentate în contexte ca Van Abbemuseum, Centre Pompidou, Manifesta 10, Hebbel am Uffer etc. În cadrul festivalului, Alexandra Pirici prezintă Instrumente delicate manipulate cu grijă, o acțiune continuă co-produsă de imagetanz/brut Viena și Centrul Național al Dansului București.