Clear History

Durată 60′

Calendar

duminică 17/11/2013 de la 20:00 la 21:00

„Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul. Zdrobiţi vrăjmaşul din răsărit şi din miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi.” Este ordinul care l-a transformat pe Mareşalul Antonescu într-un adevărat erou al neamului în ochii majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, simbolizînd totodată începutul procesului de eliberare de sub ocupaţia sovietică a ceea ce astăzi numim Republica Moldova. Marea majoritate a populaţiei nu cunoaşte însă acţiunile iniţiate de Antonescu şi regimul său împotriva populaţiei evreieşti ce locuia în această regiune: crearea ghetourilor şi a lagărelor de concentrare sau deportarea acestora în Transnistria. Aceste fapte pur şi simplu nu există. Ele au fost sistematic şterse din memoria noastră colectivă.

Clear History este un spectacol despre trecutul recent al Moldovei, un trecut ce pare a fi total necunoscut tinerei generaţii şi complet ignorat sau poate chiar ascuns cu grijă de către cei din generaţia-martor a acestor evenimente.

concept: Nicoleta Esinencu
distribuție: Veaceslav Sambriș, Doriana Talmazan, Irina Vacarciuc
producție: teatru-spalatorie (MD)

www.spalatorie.md

Despre artiști

Nicoleta Esinencu este o scriitoare a cărei operă reprezintă o analiză critică a societății contemporane moldovenești. Problema identității cu care se confruntă populația Republicii Moldova, xenofobia, rasismul și lipsa de respect pentru drepturile omului sunt teme care se pot găsi frecvent în lucrările sale.