Temps d’Images 2009 Experimentează
Temps d’Images 2009 Experimentează
Chantiers: Alexandra Pirici & Alexandru Mirutziu
Calendar
Am început să mă întreb de ce aleg să produc spectacole live, ce anume determină preferința pentru ceva ce se întâmplă în prezent, sub ochii spectatorului, care e punctul forte al acestui demers artistic și în ce fel funcționează. Întrebarea a apărut în raport cu cinematografia, cu filmul, ca mijloc de expresie. Cred că odată cu apariția cinematografiei funcția spectacolului live s-a reconsiderat sau ar trebui să se reconsidere.
Mă interesează un mod de a construi în care primează momentul în care se petrece acțiunea, în care fiecare „gest” (acțiune) în parte nu se subordonează unei idei stabilite înainte ci se poate reevalua, i se poate reconsidera potențialul astfel încât există un „punct zero” narativ în orice moment și libertatea de a devia, de a lăsa lucrurile să devină fără a urmări și a impune un deznodământ anume.
Alexandra Pirici
coregraf/dansator: Alexandra Pirici
artist vizual: Alexandru Mirutziu
Despre artiști
Alexandra Pirici este o artistă care lucrează nedisciplinat, între coregrafie, arte vizuale și muzică (sub numele Adda Kaleh). În 2013, a semnat împreună cu Manuel Pelmuș acțiunea continuă O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, iar lucrările ei au fost prezentate în contexte ca Van Abbemuseum, Centre Pompidou, Manifesta 10, Hebbel am Uffer etc. În cadrul festivalului, Alexandra Pirici prezintă Instrumente delicate manipulate cu grijă, o acțiune continuă co-produsă de imagetanz/brut Viena și Centrul Național al Dansului București.
Alex Mirutziu trăiește și lucrează în România și UK. Operele lui includ scrieri conceptuale, performance, fotografie și video instalații. La 19 ani a fost admis fără examen la Universitatea de Artă și Design din Cluj ca student excepțional. Ca urmare a reacțiilor controversate provocate de performance-ul său Atrocity exhibition, pleacă în Spania pentru a-și continua studiile la Universitatea de Artă Cuenca. Abordarea sa performativă face ca unul din proiectele sale să fie interzis, creând reacții puternice în lumea artistic-academică din România și din Spania. A primit recunoaștere internațională la Madrid, Paris și la festivalul Optica Video Art.
Lucrări selective: Message in a Bottle, Lumen Evolution Festival, Optica, International Festival of Video Art, The Colour of my Middleclass, McKenzie Pavilion Gallery, Londra, Leave Gordon Brown Alone, East Street Arts, Leeds, Independants Biennial 08, Liverpool, Duve Gallery, No Hope No Fear, Hala Balanța, Sibiu, The Art of Sin, Altered Esthetics Gallery, Minneapolis, Desire in the Making, Universitatea de Artă Cuenca.