Editorial

Temps d’Images 2010: Reacționează
11-20 octombrie 2010

Ce se întâmplă cu teatrul și dansul contemporan în epoca imaginii? Cum se raportează artiștii vizuali la pătrunderea tot mai pregnantă a imaginii filmate în artele spectacolului?

Festivalul Temps d’Images este locul întâlnirii acestor întrebări. Din dorința de a acompania creația contemporană tânără în dansul contemporan, teatru și artele vizuale și de a pune accent pe mixul inteligent dintre acestea, canalul de televiziune ARTE din Franța inițiază acest Festival împreună cu Scena Națională La Ferme du Buisson în anul 2002, dezvoltând ulterior proiectul la nivel european. După două ediții de succes în România, Festivalul s-a instalat definitiv la Cluj unde a fost primit de voi, un public curios să cunoască forme noi de artă contemporană. Organizatorul Festivalului în România, Asociația Colectiv A, dorește să împărtășească publicului clujean noi creații din dansul contemporan și forme inedite de teatru în care imaginea în mișcare devine mai mult fundal sau accesoriu. Imaginea și-a impus un „rol” important în spectacolele invitate în Festival, ea devine personaj, documentează o altă realitate, introduce o nouă dimensiune, creează noi emoții, deschide noi perspective, ne arată slăbiciunile sau ne potențează creativitatea.

Pentru ediția a treia a Temps d’Images, Colectiv A invită în Festival artiști curajoși, care încearcă să reziste puterii imaginii și știu să o transforme într-un aliat ce le poate completa creația. Festivalul prezintă trei premiere mondiale: Solo tu de Vava Ștefănescu, Post.Sync – Asociația GroundFloor din Cluj și Endurance – Compania A.lter S.essio din Franța. Anul acesta am realizat un cadru special pentru arta video și filmul experimental. Vă invităm să descoperiți tineri artiști video din România și din Europa, să participați la întâlnirea Focus on artist cu Mitoș Micleușanu – co-fondator Planeta Moldova – sau să vedeți filme scurte de la Shorts Up!.

Amatorii de teatru și de performance vor putea descoperi artiști din străinătate (compania Santa Sangre, Italia) sau nume noi la Cluj precum David Schwartz, Ion Dumitrescu & Florin Flueraș. Experimentul și cercetarea artistică interdisciplinară sunt miezul Festivalului, iar István Albu, Julia Bársony (Ungaria), Alex Mirutziu (România) și Emanuella Serra împreună cu Emmanuelle Braga (Italia) ne vor introduce în laboratorul lor de creație. Cum tot vorbeam de dorința de a împărtăși, vă propunem să sărbătorim întâlnirea din acest an pe ritmul celor de la Discoballs.

Stay tuned!