Dans

 

 

noiembrie, 17.00 | Sala Radio Cluj

BALANSÉ (Martinique)

 

de & cu: Agnès Dru
clarinet: Yann Lecollaire
muzică: AM4 Martinique
producător: AD Compagnie, spectacol creat la P.A.R.T.S. Bruxelles
Suport financiar: Departamentul Afacerilor Culturale și Regiunea Martinicăi
website: www.adcompagnie.com
durata: 35 minute

Balansé reia istorii ale mișcării în corpul singular al coregrafei-performer Agnès Dru. Corpul ei povestitor navighează spațiile limitrofe ale unor culturi diferite și ne vorbește intens în limbajul trance, Ladja (o formă caribiană de capoeira din Martinica), balet modern, hip hop, dans contemporan. Mișcările ei intră în conversație cu clarinetistul Yann Lecollaire, într-un amalgam de linii muzicale și corporale care ne transportă într-o călătorie prin generații, geografii și estetici.

Instruită în Ladja, un dans tradițional îmbinat cu arte marțiale din Martinica, Agnès Dru își construiește o experiență în domeniul dansului la Compania Alvin Ailey (New York), la Centrul Coregrafic La Termitière (Ouagadougou), Centrul Coregrafic Național Tour/Bernardo Montet (Tour), Heddy Maalem (Toulouse) și în timpul colaborării cu grupul de hip-hop Zouk & Marie-Françoise Villeneuve. În același timp, studiază filosofia la Sorbona și pedagogia la Centrul Național al Dansului din Paris. Ca beneficiară a grantului de creație CultureFrance, și-a dezvoltat solo-ul ”Eu” în timpul unei rezidențe (Apatou) și în timpul atelierelor de coregrafie la Bienala Caraibiană a Dansului (Cuba). A creat ”Kalunga” (în Salvador) în 2013 și a fost selectată în 2015 ca unul dintre primii coregrafi participanți la proiectul pilot de cercetare P.A.R.T.S. la Bruxelles. Agnès își dedică de asemenea timpul terapiei și filosofiei mișcării la Institutul Francez din Port au Prince (Haiti) și la spitalul de psihiatrie din Colson(Martinica).


9 noiembrie, 19.00 | Fabrica de Pensule, Sala Studio

STAFF (NO&RO)

 

de & cu: Ingrid Berger Myhre & Andreea David
muzică: Lasse Passage
video: Sigurd Ytre-Arne
producător: Ingrid Berger Myhre
website: www.ingridbergermyhre.com
concept, coregrafie și interpretare: Andreea David & Ingrid Berger Myhre
design de lumini: Tobias Leira
sunet: Lasse Passage
consultant: Ann-Christin Berg Kongsness
foto: Jenny Berger Myhre
video: Sigurd Ytre-Arne
finanțat de: Arts Council Norway
co-producție: Dansateliers Rotterdam, WASP Bucarest, Blackbox Teater Oslo, 4Culture Bucharest
cu sprijinul: Centre Chorégraphique National de Montpellier, Centrul National al Dansului Bucharest, Life Long Burning Culture Programme.
mulțumiri: Kristin de Groot, Myrto Katsiki, Claudiu Lorand Maxim, Andreea Căpitănescu, Adriana Gheorghe.
durata: 50 minute

STAFF se joacă cu nuanțele dintre o situație și limbajul folosit pentru a o descrie, cu alte cuvinte - cu reprezentarea. Denumirea și re-numirea a diverseacțiuni și gesturi se dezvoltă într-un joc care reflectă relativitatea limbajului și modul în care proiectăm în mod subiectiv înțelesuri lucrurilor pe care le vedem.

STAFF ia semantica drept punct de plecare, pentru a portretiza relația noastră cu limbajul și termenii, ca instrumente de înțelegere și comunicare a realității din jurul nostru. Mișcarea gândului nostru ricoșând din gândul celuilalt este ceea ce face mișcarea comună să continue, dincolo de afirmații singulare, goale, care mor singure. În acest sens, STAFF vorbește despre reflecție, ca un concept care în mod inerent necesită un agent secund cu care să se alimenteze.

Ingrid Berger Myhre (1987) a studiat la Centrul Laban din Londra și a absolvit Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten în 2010. A lucrat intens ca performer la nivel internațional, experiență urmată de lucrările independente Current (2013), Staff (2014) și Latest Notes (2015). A primit bursa DanceWeb Scholarship în 2010 și a obținut masterul în coregrafie la EXERCE în CCN, Montpellier 2015.

Andreea David este performer și arhitect. Are formare în dans contemporan la Centrul Naţional al Dansului din București. În 2012 e bursieră DanceWEBB la Viena și în 2013 la EXERCE CCN Montpellier. Participă în festivaluri ca Explore Dance Festival și Impuls Tanz Vienna. A colaborat cu Adriana Gheorghe, Alina Popa, Ingrid Berger Myhre (NO), Doris Uhlich (AT), Thomas Steyaert (BE) și Mădălina Dan.